Żywność liofilizowana Lyommy

Lyommy to polska producent specjalistycznej żywności liofilizowanej. Marka powstała w 2022 w wielkopolskim miasteczku Nekla. Nazwa Lyommy to połączenie dwóch słów Lyophilization i Yummy czyli po prostu smaczne liofilizaty : )

 Od początku rozwoju marki, w ofercie były trzy pełnowartościowe posiłki:
– Leczo z cukinią
– Makaron farfalle z łososiem
– Risotto z pomidorami i gorgonzolą

W marcu 2023 roku marka wzbogaciła swoją ofertę o cztery produkty wyprawowe. Wkrótce dojdą oczywiście kolejne dania i produkty liofilizowane.

Nowości to:
– Chili con carne
– Kurczak curry z nutą kokosa i ananasem
– Kurczak w sosie serowo-porowym z makaronem bezglutenowym
– Makaron a la bolognese z tofu

Do portfolio weszły też dwie różne gramatury dań, opakowania 350 i 500 gramowe. Nowe opakowania zyskały miarkę, dzięki której wiadomo jaką ilością wody należy zalać danie.

Lyommy kładzie duży nacisk na prosty skład swoich produktów i nie toleruje w zawartości torebek żadnych konserwantów, polepszaczy smaku, a jedyną konserwacją jest sam proces liofilizacji. W daniach znajdują się tylko naturalne produkty, bez sztucznych dodatków, polepszaczy smaków.

Należy pamiętać, że są to produkty żywienia specjalistycznego, stosowane na przykład na wysokogórskich ekspedycjach, szlakach polarnych, pustyniach oraz jak to jest w moim przypadku, na zimowych wyprawach rowerowych. Specjaliści z Lyommy kładą duży nacisk, aby smak potraw był taki sam jak świeżo po ugotowaniu. Proces liofilizacji na to pozwala. Na wyprawach głównie chodzi i łatwość transportu pożywienia, szybkość przygotowania posiłku, możliwość zjedzenia gorącego  i pełnowartościowego dania oraz możliwie najmniejszą i najlżejszą ilość pozostałości (opakowań) po posiłku. Gotowe dania liofilizowane Lyommy spełniają wszystkie te wymagania, a moim głównym faworytem odnośnie smaku jest słodko-ostry Kurczak curry z nutą kokosa i ananasem.

Liofilizacja to najprościej mówiąc suszeniem mrozem. Jak na ironię podczas wyprawy rowerowej przez Alaskę, właśnie na mrozie będę nawadniał liofilizat 🙂


Dzięki procesowi liofilizacji, który umożliwia pozbycie się wody z posiłku, dania zachowują wszystkie wartości odżywcze na długie lata. Termin ważności produktu do spożycia wynosi aż 5 lat od daty produkcji. Produkty liofilizowane zachowują wartości odżywcze, witaminy oraz minerały każdego ze składników. 

Żywność pakowana jest w spożywczą folię aluminiową ze strunowym zamknięciem. Takie opakowanie jest lekkie, łatwe w transporcie, pozwala przechowywać żywność przez bardzo długi czas i bez utraty właściwości poszczególnych jej składników. Opakowanie odporne jest na gorącą wodę. Jedzenie bezpośrednio z opakowania z liofilizatem pozwala jeszcze bardzie skrócić czas przygotowania posiłku, dłużej utrzymuje ciepło, a  po posiłku opakowanie wystarczy zamknąć i przy najbliższej okazji wyrzucić do dedykowanego pojemnika na odpady. Samo opakowanie waży zaledwie kilka gramów, nie zajmuje wiele miejsca, więc pozostawienie go w górach, w lesie, czy nad jeziorem jest lekkomyślne. W opakowaniach wykorzystano pochłaniacze tlenu. Atmosfera tak wytworzona uniemożliwia jakikolwiek rozwój pleśni, drożdży i bakterii. Pomaga też zachować wygląd, smak, zapach, wartości odżywcze, witaminy, minerały oraz zapobiega jełczeniu tłuszczy.


Po otwarciu opakowania na uwagę zasługują duże kawałki składników potraw. W składzie produktów znajdują się głównie warzywa, mięso oraz przyprawy. Na liście składników można zauważyć także olej kokosowy, który jest źródłem kwasu laurynowego oraz wielu witamin i minerałów: witamin B2, B6, C, E, kwasu foliowego, żelaza, potasu, jodu, magnezu i wapnia. Wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Do dań używane są takie przyprawy jak oregano, bazylia, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, kurkuma, kmin rzymski, które to również wykazują mnóstwo wartości prozdrowotnych. Dodatki pomidorowe są cennym źródłem potasu, który wspomaga pracę mięśni przy dużym wysiłku. W ofercie dostępne są dania mięsne, wegańskie, wegetariańskie oraz z łososiem. W ten sposób skomponowane posiłki oprócz swego smaku i wysokiej kaloryczności, zapewniają również szereg witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zachowanych w całości dzięki liofilizacji.


Dania są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Aby przygotować posiłek wystarczy zerwać folię ponad struną w górnej części opakowania, wyciągnąć woreczek z pochłaniaczem tlenu i zalać liofilizat gorąca wodą. Po odczekaniu 10 minut w zamkniętym opakowaniu, posiłek jest gotowy do spożycia. Żywność pakowana jest w aluminiową spożywczą folię ze strunowym zamknięciem. Samo opakowanie jednej porcji wydaje się dość duże.
Niewielka waga umożliwia zabranie posiłku dokądkolwiek się chce, bez zbędnego dźwigania. Gorące i pożywne posiłki sprawdzą się zarówno na wyprawach rowerowych, ekspedycjach wysokogórskich, jak i pojedynczych wyjściach w góry, na rybach, kempingu i krótkich wycieczkach w terenie.